Podłączenie mp3 do starego radiokaseciaka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • koka
    Rider
    • 2015
    • 321
    • Seat

Zamieszczone przez bishop
    Przekażę mu...ale zaraz, :roll: mój się ma zupełnie dobrze i nie mam potrzeby wkręcać go na 4000obr na postoju nawet na 10s . :lol:
    ... ale innym radzisz to zrobić ....
    Leon 1.6 16V 105 KM
  • Waśka
    Rider
    • 2013
    • 552
    • Mitshibishi

W szkodniku mam stary radiokaseciak Sony, podłączony do zmieniarki CD. Czy jest możliwość dokupienia do niego samego przedniego panelu z portem USB tak, aby można było podpiąć do niego pendrive lub (w najgorszym razie) przenośny odtwarzacz mp3?
    Póki co korzystam z prowizorki jak na obrazku

do którego podpinam komórkę załadowaną mp3. Ale jakość dźwięku jest kiepska, tak, jakbym do gniazda słuchawkowego podłączył normalne głośniki. To nie jest wina głośników samochodowych, bo z radia, CD i kasety magnetofonowej (wygrzebałem jakąs starą) dźwięk jest dobry i czysty. Nie jest też wina komór,i, bo z każdą inną którą podpinałem przez jej port do słuchawek jest ten sam problem.
    Czy zatem jest jakaś inna opcja uzyskania z mp3 dźwięku conajmniej dobrej jakości, oprócz zakupienia nowego kompletnego radioodtwarzacza? Nie jestem jakims zapalonym melomanem, ale jak każdy lubię mieć czysty dźwięk w aucie :-)
    Była 01 2.0 AQY + LPG, jest Focus Mk2 1,6 + LPG

Komentarz

• sesik
      RS
      • 2006
      • 2165

Zamieszczone przez Waśka
      Czy zatem jest jakaś inna opcja uzyskania z mp3 dźwięku conajmniej dobrej jakości, oprócz zakupienia nowego kompletnego radioodtwarzacza?
      Nie ma
      Best ET = 13.666
      Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
      PerfectService by DGW

http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
      http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/

Komentarz

• kowal 2002
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 5161

Zamieszczone przez sesik
        Zamieszczone przez Waśka
        Czy zatem jest jakaś inna opcja uzyskania z mp3 dźwięku conajmniej dobrej jakości, oprócz zakupienia nowego kompletnego radioodtwarzacza?
        Nie ma
        Eee no bez przesady, rzecz jest do zrobienia i to teoretycznie bez większych komplikacji. Podaj jaki masz typ tego radia ( może uda się wygrzebać schemat ).
        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Waśka
          Rider
          • 2013
          • 552
          • Mitshibishi

Sony XR-C5120R

Komentarz

• kowal 2002
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 5161

Waśka, schemat już mam, rzuciłem okiem na szybko i nie powinno być większego problemu. Jakby co to pisz na PW.

Komentarz

• greg44
              L&K
              • 2011
              • 1198
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Ja kiedyś w kaseciaku Alpine podłączyłem kabel z wtykiem Jack w tor radiowy AM, jak przełączałem radio na AM i podłączałem źródło do wtyku, to wtedy można było odtwarzać muzyczkę, nawet to dosyć dobrze grało. Zobacz może u ciebie też się da tak zrobić, dobry elektronik bez problemu to przerobi.

Komentarz

• kowal 2002
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 5161

Proponowałbym raczej podłączenie się w tor kaseciaka ( rozumiem, że kolega i tak nie używa ), bo tor AM jest zrobiony na MONO i trzeba by ciąć ścieżki na druku.

Komentarz

• Waśka
                  Rider
                  • 2013
                  • 552
                  • Mitshibishi

czyli w praktyce coś takiego, jak używany przeze mnie adapter MC->mp3? to nie rozwiąże problemu słabego sygnału na wejściu (przez gniazdo słuchawkowe komórki).
                  wstyd przyznac, ale ja nigdy nie korzystałem z przenosnego odtwarzacza mp3. da się z niego uzyskać sygnał na tyle mocny, żeby przez głośniki dźwięk był dobry? jesli tak, to powinno rozwiązać mój problem również przy użyciu kasety-adaptera.

Komentarz

• Udesky
                    RS
                    • 2007
                    • 1692
                    • Octavia I (1U2)
                    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Jak masz schemat radia i trochę pojęcia o tym to podłączyć na pewno się da.
                    Od przykład jak zrobić sobie USB w Gamma V Blaupunkta:
                    jak cieszyc sie MP3 z naszej kochanej Bety: 1. kupujemy transmiter FM z playerem MP3 za 23,99zl (nie krzyczec ze transmiter nie nadaje sie do niczego) np taki: http://picasaweb.google.de/lh/photo/2WXrjorrFtJcMjp3ZbHSyg?authkey=Gv1sRgCIHuvcjCqbTgNA&feat=directlink 2. rozbieramy go z obudowy do...

Sam nad tym myślę, ale jakoś boję się, że przy moich umiejętnościach lutowania coś niechcący połączę i spalę. :cry:
                    W Polsce nie ma kryzysu.
                    Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• kowal 2002
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 5161

Zamieszczone przez Waśka
                      czyli w praktyce coś takiego, jak używany przeze mnie adapter MC->mp3? to nie rozwiąże problemu słabego sygnału na wejściu (przez gniazdo słuchawkowe komórki).
                      Nie, to zupełnie co innego. To co teraz używasz to najgorsza z możliwych opcji a dorobienie wejścia liniowego pozwoli uzyskać dźwięk o lepszej jakości niż np. dobra stacja FM ( oczywiście pod warunkiem że twoja komórka gra w miarę przyzwoicie ).

Komentarz

• Bartek.K
                        Rider
                        • 2012
                        • 396

U mnie kaseta z kabolem napierdziela bardzo dobrze,tylko ważne jest aby głosnośc w telefonie była ustawiona na połowę mocy lub mnie,bo w inaczej jest przester. A tak to gra bardzo dobrze.
                        Nie ma rzeczy niemożliwych,są tylko trudne do wykonania.

Komentarz

• Waśka
                          Rider
                          • 2013
                          • 552
                          • Mitshibishi

pomogło :P
                          ale na dłuższą metę bez wejścia liniowego nie pociągnę z katowaniem dźwięku :-)

Komentarz

• b707
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 1272

Jeżeli temat aktualny. To są specjalne czytnik kart z wejściem USB i line-in, które podpina się w miejsce zmieniarki CD i symulują jej działanie. Problem moeze być ze znalezieniem odpowiednego modelu... no i cena - ~300zł, IMHO można już kupić nowe radio;-)
                            Pozdrawiam
                            Adam

Komentarz

Pracuję...